Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

Vals alarm
 

Gijs van Oenen
 

 

 

Een vliegtuig met onheilsboodschap: dat is het hedendaagse schrikbeeld bij uitstek. Ten tijde van de Bijlmerramp zagen we Rob Oudkerk van de enquetecommissie op begrafenistoon aan een benauwde luchthavenfunctionaris voorhouden: ‘Dus in het vliegtuig zaten ook: cartridges?’. Doodse stilte. Ja, cartridges. Maar naar later bleek waren dat geen patroonhouders voor machinegeweren maar gewoon tonercassettes voor fotokopieerapparaten. Verder werd onlangs een vliegtuig van Iberia op Schiphol aan de grond gezet omdat een passagier met een bom zou hebben gedreigd. Het bleek een Spaanse zakenman die luidruchtig had gesproken over zijn handelswaar, ‘bombas de alta presión’ – geen zwaar kaliber bommen, maar Spaans voor hogedrukpompen.

In Het Oost-Indisch Kampsyndroom herinnert Rudy Kousbroek zich de strips uit zijn jeugd met de toenmalige onheilspiloten, die van de as-mogendheden. De heldhaftige piloot Buck Danny bond de strijd aan met vijandelijke vliegtuigjes, onveranderlijk bevolkt door naargeestig grijnzende gele mannetjes die behalve bommen ook een bedreigende boodschap meevoerden, vervat in een tekstwolkje dat aan hun valse gele bekjes ontsprong. Onheilspellende Japanse tekens, die vast en zeker de ondergang van het westen of de superioriteit van het Japanse ras bedoelden weer te geven.

Kousbroek echter is het Japans machtig en vertaalt de spreuk voor ons, lezers. Hoe luidt de onheilsprofetie van het geniepige mannetje? Hij zegt: ‘Het inlichten van de echte garenmaatschappij’. Een verrassende boodschap! Kousbroek weet hem nog te duiden ook. ‘Leven wij niet in een maatschappij van halve garen, en zijn wij voor onze inlichtingen niet afhankelijk van publicaties als de strips van Buck Danny?’

Aan deze spraakverwarringen moest ik denken bij het huidige gekrakeel over welke onheilsboodschap de islam voor het westen in petto zou hebben. Sinds 11 september overschaduwt het beeld van een onheilsmoslimvlucht iedere discussie over de boodschap van de islam. Volgens Ayaan Hirsi Ali zegt het islam-mannetje: ‘Akelige goddeloze westerlingen, ik bombardeer jullie terug naar het stenen tijdperk!’ Maar volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft Hirsi Ali het mannetje helemaal verkeerd verstaan, en zegt hij eigenlijk: ‘Laat ik maar eens in het westen gaan landen, want mijn radicale brandstof begint op te raken’.

Hirsi Ali spreekt van Chamberlain en van de Wereldvreemde Raad voor het Regeringsbeleid. Wat haar betreft moet het moslimmannetje uit de lucht worden geschoten, voordat hij zijn bestemming heeft bereikt. De WRR zegt dat we beter nog wat langer op zijn boodschap kunnen studeren. Dat laatste lijkt mij ook een beter plan.


 
 

Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 27 april 2006


U kunt ook: