Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

Trend


Gijs van Oenen


 

 

Even een testje. Het bestaat uit twee vragen. Voor de mannelijke lezers: is je partner aanzienlijk ouder dan jij? En: heeft zij een aanzienlijk hogere opleiding dan jij? Voor de vrouwen het omgekeerde: is je partner aanzienlijk jonger dan jij? En: heeft hij een aanzienlijk lagere opleiding? Scoor jij de volle twee punten op deze test, dan voldoe jij geheel aan het trendbeeld van vandaag! Vooral de tweede kwestie is hot: het schijnt dat er tegenwoordig flink wordt gedowndate, door vrouwen dan dus. En oja, deze testjes zijn alleen voor hetero’s; bij tijdschriften die deze trends signaleren zoals de Viva hebben ze het niet zo op homo’s en lesbo’s. Of in ieder geval hebben ze het er nooit over.

            Leuk om te weten, zo’n trend. Maar nog leuker is om te weten wat hij nu precies impliceert. Het probleem, of eigenlijk is het goed nieuws, luidt als volgt. Traditioneel daten (of trouwen) mannen met vrouwen die een lagere opleiding hebben dan zijzelf. Misschien omdat ze een dom blondje prefereren, maar misschien ook eenvoudig omdat vrouwen traditioneel nu eenmaal een minder hoge opleiding hadden. Maar dat is nu anders! Er gaan steeds meer vrouwen steeds hogere opleidingen volgen, en met succes. De mannenbroeders blijven achter – zoals overigens ook al onze eigen rector drie jaar terug signaleerde in zijn Diesrede die nogal wat stof deed opwaaien.

            Wij mannen blijven dus niet alleen intellectueel achter, maar ook relationeel. Vrouwen willen namelijk nog steeds een slimme(re) man, maar daarvan zijn er inmiddels dus te weinig meer voorradig. Ergo: de nieuwe downdating trend. Zo zie je maar weer dat een trend altijd zowel een aspect van cultureel bij de tijd blijven kent, als een materieel of (in dit geval) sociografisch aspect. Hoe dan ook geldt: je kunt de trend maar beter snel volgen, anders ben je te laat en blijf je alleen achter.

            Toch moet er nog meer aan de hand zijn, zou je zeggen, bij wat nadere reflectie. Denk bijvoorbeeld aan de effecten van positieve discriminatie. Daarvan wordt meestal alleen ‘het topje van de ijsberg’ waargenomen, namelijk dat de beoogde minderheid – bijvoorbeeld vrouwen – doordringt naar de top van het beoogde milieu – bijvoorbeeld de wetenschappelijke geledingen van de universiteit. Maar het meer algemene effect van zo’n beleid is dat op alle niveaus alle leden van zo’n minderheid een stap hoger terecht komen dan anders het geval zou zijn. Zoiets zou met het downdaten ook het geval moeten zijn, me dunkt. Alle mannen worden als het ware een stapje lager op de intellectuele datingladder geduwd dan voorheen.

            Het effect zou moeten zijn dat onderaan de datingladder straks een aanzienlijke groep van de relatief domste mannen overblijft; zij kunnen immers niemand anders meer van de datingladder verdringen. Misschien kunnen zij dit effect compenseren door relatief nog oudere vrouwen te daten? Anders zit er maar een ding op voor die trieste reservebank van de datingwereld: studeren alsof je leven ervan afhangt! Alleen dan stijg je nog op de datingladder. En passant haal je nog een diploma ook.

          




 Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 11 september 2008


U kunt ook: