Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

SexiquetteGijs van Oenen


 

 

Op een terrasje in de Canarische zon, onder het genot van een glas sangria en een schaaltje gefrituurde calamares, nam ik El País door, de Spaanse kwaliteitskrant. Geloof me, ook in Spanje gaan alle banken failliet en wordt de halve beroepsbevolking ontslagen, ook daar dankzij de goklust van de financial happy few. Ook daar verkopen ze hun voormalige nationale energiebedrijven omdat die zo nodig geprivatiseerd moesten worden, en ook daar is de nieuwe eigenaar, jawel, een staatsbedrijf: Nuon gaat naar de Scandinaviërs, het Spaanse Endesa wordt eigendom van Berlusconi. Tel uit je winst.

            Maar gelukkig heeft ook El País een zondagsbijlage, met wat lichter verteerbaar nieuws over lifestyle en trends. Wat is nieuw, hot, of cool? Hierin las ik een overzicht van tien jaar hedendaagse mannelijkheid, kernachtig samengevat in een aantal populaire etiketten. Het begint in 1997 met de pomosexual, de postmoderne sexueel die voorbij etiketten als ‘hetero’ en ‘homo’ is. In 2002 werd hij van de eerste plaats verdrongen door de metrosexual, de eerste openlijke narcist die met zijn voorliefde voor gezichtscrèmes toch niet bang is om voor homo versleten te worden.

            Via de technosexual die verliefd is op zowel zichzelf als zijn verzameling gadgets, en de retrosexual van een jaar later komen we bij de vitalsexual uit 2005, een potente man van boven de veertig die graag zijn partner wil bevredigen en geen erectiepaniek kent. Dit type man werd in het leven geroepen door een Viagra-fabrikant, wat weer verklaart dat niemand zich met dit etiket wil identificeren.

            Ook uit 2005 is het etiket Übersexual, dat staat voor de terugkeer naar een verloren gewaande viriliteit: een zelfverzekerde man zonder narcisme, gecultiveerd en gevoelig, maar wel met borsthaar. Anders dan de metrosexueel is hij evident hetero. Meest recent is de Googlesexual, een soort metrosexueel maar dan minder ijdel. Hij heeft niet overal zelf een antwoord op, maar ‘netwerkt’ met vrienden die het wel weten. Een soort Bill Gates Plus, minder nerdy, populair en sociaal actief.

            Aan deze mooie verzameling voeg ik nog twee etiketten toe. Om te beginnen de Bonussexueel. Zelfverzekerd laat hij een spoor van relationele vernieling achter, wat geen enkel beletsel vormt om snel weer nieuwe profijtelijke relaties aan te knopen; een nieuwe versie van het vroegere Wall Street machismo. En dan de Krisissexueel. Hij staat voor de omkering van alle waarden. Hieronder vallen de Untersexueel, de narcist zonder zelfvertrouwen, en de Etiquettesexueel. Hij is voorbij Google, gelooft niet meer in tienduizend hits per vraag of tweeduizend vrienden per netwerk, en raadpleegt alleen nog handboeken en standaardwerken. Zijn etiket is, inderdaad, de etiquette. Tijd voor het Handboek voor de moderne man!

 

 

 
 Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 9 april 2009


U kunt ook: