Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

Indecent proposal


Gijs van Oenen 

Zoals veel mensen heb ik een rekening bij de P*bank. En zoals zoveel mensen, althans van mijn generatie, had ik oorspronkelijk een rekening bij de vroegere gemeentelijke girodienst, die een voor die tijd zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt overschrijvingssysteem kende. Later werd dat via allerlei schijnbaar onvermijdelijke fusie- en integratieprocessen de P*bank. Sinds die tijd bereiken mij steeds vaker allerlei gevraagde en vooral ongevraagde aanbiedingen en voorstellen van die bank, die ik intussen overigens alweer JOH moet gaan noemen. Meestal gaat het om brieven of emails met beleggingssuggesties waardoor ik snel rijk zal kunnen worden.  Hoewel, ‘in het verleden behaalde resulaten...’ – dan weet je het wel.

            Vandaag echter kreeg ik een opvallend bericht van mijn geldbeheerder. Uit onderzoek van de bank – uitgevoerd met mijn geld, vermoed ik – blijkt dat ‘de Nederlander er gemiddeld 30 euro voor over heeft dat het Nederlands eftal Europees kampioen wordt’. Zulk onderzoek is altijd goed voor enige opschudding. Zo herinner ik me van zo’n tien jaar geleden dat is uitgezocht, door wie weet ik niet meer, dat de gemiddelde Nederlander vijftig eurocent over heeft voor zijn stembiljet. Dat wil zeggen, voor die prijs zijn nogal wat mensen bereid hun stembiljet aan een ander te verkopen. En uiteindelijk heeft alles en iedereen zijn prijs, zo weten we uit de film Indecent proposal met Robert Redford, die de man van Demi Moore een miljoen dollar biedt (flutbedragje, maar de film is dan ook al wat ouder) voor een nachtje met Demi.

            De vraag is nu: is 30 euro veel, of weinig, voor zo’n voetbaltitel? De P*bank geeft hierover nog wat verdere info. De Duitsers geven er wel 80 euro voor, de Fransen maar 13. Maar wat reflecteren die prijzen? Denken de Duitsers dat hun Mannschaft uit slechte spelers bestaat, en dat het geld (80 keer 60 miljoen Duitsers = 4,8 miljard euro) dit kan compenseren? Geloven de Fransen überhaupt niet in hun kansen, en geven ze er daarom maar een paar euro voor?

            Maar de echte vraag is natuurlijk: hoezo kun je ‘geld overhebben’ voor een voetbaltitel? Dat is net zoiets als dat de universiteit zou vragen hoeveel geld je overhebt voor een doctorstitel: een ‘indecent proposal’, net zoals dat van Robert. Ik zou graag verschoond blijven van verdere oneerbare voorstellen van de P*bank. Maar ik vrees dat hun antwoord zal zijn: hoeveel geld heeft u daarvoor over?

 

  Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 12 juni 2008


U kunt ook: