Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

Placebo


Gijs van Oenen
 

Normaal gesproken gaan we ervan uit dat een geneesmiddel werkt omdat er een werkzame stof in zit. Paracetamol bijvoorbeeld, die je hoofdpijn wegneemt, of diazepam, die je van je stress afhelpt. Al werkt het niet altijd, of maar even, we nemen het, want iets is beter dan niets. Zou je zeggen tenminste, want die volkswijsheid wordt op het terrein van de geneeskunde al sinds lange tijd op de proef gesteld door het even fascinerende als ongrijpbare fenomeen van de placebo.

De placebo ziet eruit als echt, maar is nep. Dat wil zeggen: de placebo bevat geen werkzame stof, maar werkt wel. Of nog beter gezegd: de werkzame stof bestaat uit de overtuiging dat er een werkzame stof aanwezig is. We slikken als het ware onze eigen overtuiging. Grappig genoeg werkt dit neprecept alleen als zo’n werkzame stof wel echt bestaat: als diazepam niet bestaat, kunnen we ons niet inbeelden het te slikken. Ook onze onjuiste overtuiging moet ergens op gebaseerd zijn.

De medische stand loopt te hoop tegen geneeswijzen die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd, zoals bijvoorbeeld de homeopathie, die middelen gebruikt waarin de werkzame stof tot een onmeetbare fractie is teruggebracht. En grote beroering ontstond toen de rechter bepaalde dat een orthomanueel arts die claimt door het rechtzetten van wervels kanker of depressie te kunnen genezen, geen kwakzalver mag worden genoemd. Behandelingen zonder werkzame stof, zou je kunnen zeggen. Maar ja, de placebo dan?

Een opmerkelijk licht op deze materie wierp onlangs de onthulling in een medisch vakblad dat antidepressiva geen noemenswaard effect hebben. Ze hebben wel een werkzame stof, maar ze werken niet. Althans niet beter dan placebo’s. En eigenlijk zijn het een soort omgekeerde placebo’s, want het meest opmerkelijke aan de onthulling was dat de onderzoeksresultaten waaruit dit gebrek aan werkzaamheid blijkt, door de farmaceutische industrie systematisch onder de pet zijn gehouden. Met andere woorden, ook bij de ‘echte’ antidepressiva berust de werking vooral op de suggestie dat ze werken, althans beter werken dan placebo’s.

De echte werkzame stof van de antidepressiva, zou je dus kunnen zeggen, zit in het verborgen houden van het effect dat ze niet hebben. Dat is pas ‘food for thought’ – voor de rechter, voor de patiënt en voor de lezer. Slikken we dat?

 
 Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 13 maart 2008


U kunt ook: