Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

Je weet het niet


Gijs van Oenen


 

 

Vanmiddag probeerde ik in te loggen op de site van de Postbank, om te kijken hoeveel geld er nog op mijn rekening staat. Het blijft fascinerend dat je zo rechtstreeks in de computer van de bank kan kijken en zien wat er zoal op je rekening is bij- en afgeschreven. Vooral dat laatste natuurlijk. En bij zo’n blik blijft het een eigenaardig besef dat mijn kapitaaltje niet bestaat uit een stapeltje duizendjes, of een staafje goud, maar uit louter een paar kilobyte aan informatie, nietige moleculen in een computergeheugen die je hooguit met een elektronenmicroscoop werkelijk zichtbaar zou kunnen maken.

            Maar vanmiddag ging het anders. Het scherm waarop ik mijn naam en wachtwoord moet intypen, zag er ongeveer hetzelfde, maar toch net anders dan normaal uit. Zoiets is alarmerend. De site zal toch niet gehackt zijn? En normaal staat er altijd een waarschuwing in dit venster, zoiets als: ‘Controleer of het internetadres begint met “https://blurb”. Die waarschuwing stond er nu niet. Nog alarmerender. Is dit wel kosher?

            Het kan natuurlijk dat de Postbank zelf het loginscherm heeft veranderd. Ik zou het fijn vinden als ze dat er dan even bij hadden gezet. Maar een eventuele hacker kan natuurlijk net zo goed zo’n waarschuwing erbij typen. Anderzijds, als het een hacker is, dan had hij of zij het Postbankscherm toch makkelijk wat beter kunnen namaken?

            En soms krijg ik bij willekeurige sites op Internet opeens een melding dat ‘het veiligheidscertificaat van deze site niet is ondertekend’, althans niet op een wijze die mijn computer goedkeurt. Maar hoe weet ik of dat certificaat zelf niet door een hacker is aangemaakt? En eigenlijk geldt hetzelfde gewoon op straat. Als ik een politieman om zijn legitimatie vraag, hoe weet ik dan dat wat hij mij toont echt door de politie is verstrekt? Als er wat rode en blauwe strepen op staan, of het woord ‘politie’? Dat kan mijn neefje vast op de computer in vijf minuten namaken, of zelfs mooier.

            En nu blijkt ook nog de OV-chipkaart definitief gekraakt –  in eerste instantie daadwerkelijk met een microscoop, om te kijken hoe de moleculen in het chipje op elkaar zijn gestapeld, als waren het muntjes of bankbiljetten. Zo’n kaart heb ik ook, en erop staat mijn treinabonnement ter waarde van zo’n slordige drieduizend euro. Hoe weet ik of dat er nog op staat? Er zit maar een ding op: ik ga hem meteen openzagen.

  Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 24 april 2008


U kunt ook: