Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

Mee


Gijs van Oenen

 

 

Vakantie! Waar ga ik nu weer eens heen? Wanneer moet ik mijn vliegtuig bespreken? Is mijn reservering wel doorgekomen? Wie moet mijn huisdieren verzorgen en mijn planten watergeven? Heb ik wel geschikte kleren? Waar ligt mijn paspoort? Allemaal van die lastige vragen voordat je fijn op vakantie kan, maar de lastigste heb ik nog niet eens genoemd: welke boeken neem ik mee???

            Die vraag zorgt ieder jaar weer voor eindeloze onrust. Ieder jaar komen ook weer dezelfde overwegingen ter tafel, dezelfde bezwaren, dezelfde oplossingen, dezelfde heroverwegingen, en tenslotte dezelfde tamelijk lukrake beslissing: deze wel, die niet. Of toch wel? Enzovoort.

            Welke neem jij mee? - Ik dacht deze vier. - O bah, maar dat is allemaal werk! Je moet ook ontspannen! – Ja maar dit vind ik ontspannend – Nou, zou je niet liever dat meenemen? Veel leuker! – Ja, misschien, ik kijk nog wel even.

            Volgt weer een gang naar de kasten. Daar staan hele rijen titels mij even geduldig als verwijtend aan te staren: waarom ben ik nog niet gelezen? Keuze genoeg. Toch helpt dat niet echt. Bij ieder boek kan ik me nog precies herinneren waarom ik het kocht. Maar dat is niet hetzelfde als het, nu, willen lezen. Laat ik dan toch maar veel boeken meenemen, dan heb ik in ieder geval keus. Maar gek genoeg lost dat het probleem niet op. Eerder ga ik me van al die boeken weer dezelfde vraag stellen: heb ik daar straks zin in?

            Ik weet wat! Ik ga naar de winkel en koop een nieuw boek – dan neem ik dat mee! Deze oplossing heb ik vaak beproefd, soms nog met succes ook. Maar even vaak ook niet. Zou het misschien meer aan de vakantiestemming zelf liggen dan aan de boeken? Een goede verklaring wellicht, maar alweer geen oplossing voor het probleem: wat neem ik mee?

            Vorig jaar las ik alleen maar serieuze boeken, van de filosofen Hegel en Sloterdijk. Dit jaar maar iets lichters dan? Of in ieder geval een roman. Doktor Faustus, die wil ik nog steeds uitlezen. Maar had ik niet op mijn verjaardag een leuke roman gekregen die niet zo zwaar is? Misschien allebei maar mee dan?

            Als het even kan, koop ik ter plekke ook nog een boek. Leuk! Couleur locale, met plaatselijke geschiedenis enzo. De boeken die ik mee heb, moeten nog maar even wachten. Bij nader inzien had ik ze beter thuis kunnen laten.
Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 30 augustus 2007


U kunt ook: