Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

Klem


Gijs van Oenen 

‘Man vast in wc na poging mobieltje te redden’, meldde de krant van 26 oktober. ‘In een poging zijn mobiele telefoon uit de toiletpot van een trein te vissen, is een 26-jarige Fransman zondag muurvast komen te zitten.’ De brandweer moest hem met pot en al uitzagen. Reizigers liepen twee uur vertraging op. Volgens de Franse spoorwegen was het sterke afzuigsysteem van de TGV, onderweg van La Rochelle naar Bordeaux, de oorzaak van het ongelukje.

            Je zou zeggen, typisch een berichtje uit de categorie ‘man bijt hond’, die in komkommertijd de kranten moet vullen. Alleen: het is allesbehalve komkommertijd. De Amerikaanse verkiezingsstrijd nadert haar climax, de beurzen verliezen biljarden en banken worden bij bosjes genationaliseerd. Vanwaar dan toch zo’n curieus, schijnbaar onbelangrijk bericht?

            Misschien is het omdat het appelleert aan een alledaagse angst. Iedereen die zijn mobieltje los in een borstzakje heeft zitten, kent wel de angst dat deze eruit zal vallen en verdwijnen in – precies. Vergelijkbaar met de angst dat contactlenzen door de afvoer zullen wegspoelen, of door de wind worden weggeblazen. Misschien ook is het om aan te geven dat mensen geen idee meer hebben van de krachten die in een moderne trein rondwaren. Misschien moeten we de bordjes met ‘e pericoloso sporgersi’ vervangen door iets als ‘e pericoloso telefonare’.
            Maar misschien ook heeft het bericht een meer symbolische, universele betekenis. Mischien overstijgt het de anekdotiek van die ene persoon die door een combinatie van onhandig sms-en en bizar toeval in zo’n ongelukkige situatie geraakt. Is deze beklagenswaardige niet een moderne Everyman, iemand die model staat voor ons aller onwaardig bestaan?

            Want: zitten wij niet allemaal vastgezogen in zo’n toiletpot? Hebben wij niet allemaal ons mobieltje verwrongen in de hand geklemd, onze arm meegezogen in het vacuum getrokken door een orkaan van telecommunicatie die met de snelheid van het licht rond de aarde raast? Zijn wij niet allemaal onwillig ons mobieltje op te geven, ook al trekt het ons in een even oneindige als onfrisse stroom van gesprekken, berichtjes en spam die permanent onze ether vervuilt?

            En is dat niet tegelijk de perfecte metafoor voor de huidige kredietcrisis? Zitten wij niet klem in de toiletpot van het kapitaal, meegezogen als wij zijn in de stroom van financiële junk bonds en leveraged buy-outs? Spoelen die nu niet allemaal door het riool? En moeten ook wij niet onze financieel-economische trein stilzetten, om – hopelijk – losgezaagd te worden door financieel brandweerman Wouter Bos?

 
 Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 6 november 2008


U kunt ook: