Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

Cave canem


Gijs van Oenen

 

 

Jack de Vries is ‘spindoctor’ van het CDA en – je zou bijna zeggen: als zodanig - vertrouweling nummer één van onze minister-president. Zijn ‘core business’ is, zoals NRC Handelsblad onlangs schreef, brandjes blussen en vuurtjes opstoken; het eerste binnenshuis en het laatste buitenshuis. Wat minder verhullend gezegd: in eigen kring muilkorven uitdelen en doofpotten vullen, en buiten de deur verdachtmakingen zaaien en tegenstrevers zwartmaken. Wag the Dog, maar dan zonder humor, en met een zwart calvinistisch randje.

            Jack de Vries zal ongetwijfeld zijn licht hebben opgestoken in de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld bij George W. Bush’ pitbull Karl Rove, die heel wat vijanden van zijn broodheer aan de rand van de financiële of geestelijke afgrond heeft gebracht. Of misschien bij Roger Ailes, de campagne-adviseurs van Bush’ vader, die er destijds in slaagde de Democratische presidentskandidaat Dukakis uit te schakelen door hem, als gouverneur van Massachusetts, de verantwoordelijkheid in de schoenen te schuiven voor een verkrachting en een gewapende overval begaan door een gevangene op weekendverlof. Dit in weerwil van het feit dat de wet die zulk verlof mogelijk maakte al bestond voordat Dukakis gouverneur werd, en dat 45 andere staten soortgelijke wetten kenden.

            Jack de Vries is het meesterbrein achter het CDA-campagneonderdeel ‘draaipunt van de dag’: iedere dag werd gehamerd op welk punt PvdA-lijsttrekker Wouter Bos nu weer van mening was veranderd. ‘U draait en bent onbetrouwbaar’: Balkenende zei het, maar Jack de Vries bedacht het. Alle belangrijke CDA-ers kregen iedere dag op hun Blackberry van Jack de Vries te horen wat ‘de partijlijn van de dag’ was. Voorts werden oud-CDA-bewindslieden uitdrukkelijk gemaand zich op geen enkele wijze kritisch uit te laten in de media. ‘Je moet proberen uit te sluiten dat die oude garde zomaar ineens opduikt’, vertelde Jack openhartig in een gastcollege aan Leidse studenten.

            Oud PvdA-voorzitter en hoogleraar politicologie Ruud Koole zat ook bij dat college. Wat vond hij ervan? Schandalig? Onverkwikkelijk? Misselijk makend? De nekslag voor de democratie, of voor de uitingsvrijheid? Nee, Koole vond: ‘Jack de Vries is de beste die er is.’ Geen wonder dat de PvdA de verkiezingen verloor, met een leider die niet weet of hij leider wil zijn, en een voorzitter die de Rottweiler van zijn vijand wil aaien. Om met Louis van Gaal te spreken: is het CDA nu zo vals, of de PvdA zo’n stel doetjes?

 

 


Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 26 april 2007


U kunt ook: