Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 
 

Blub


Gijs van Oenen

 

 

Wouter daalt in de peilingen. Ook Mark doet het niet goed, Gerrit en Rita zijn populairder. Jan Peter zit in de lift. Zestig procent vindt hem betrouwbaar. Zeg eens Ali, neem jij je petje af voor Jan Peter? Mijn petje, nee, daarvoor moet hij eerst respect tonen man. En respect heb ik niet voor jou Jan Peter. Haha, zegt Jan Peter. Haha, zeggen Jeroen en Paul.

Niet alleen vanwege de kindgerichtheid van de nieuwe canon staat Annie M.G. Schmidt hoog in onze nationale top vijftig. Het is ook omdat onze politici en media zich steeds meer uitdrukken in deze, jawel, Jip en Janneke taal. Klip en klaar. Helder. Duidelijk. Maar hoe duidelijker onze politici zich uitdrukken, hoe meer ze hetzelfde gaan zeggen. Woutertje een procentje erbij, Femke een procentje eraf. Allemaal braaf naar het Centraal Planbureau om hun plannen te laten doorrekenen. Wouter, Femke, Mark, allemaal vinden ze het reuze spannend. Gelukkig, ze zijn allemaal geslaagd! Wel zijn ze allemaal een beetje bang voor de peilingen. Maar, zeggen ze dapper, het zijn maar peilingen, het is niet echt.

Mijn eigen peilingen zeggen inmiddels iets heel anders. Interactieve websites als stemwijzer en kieskompas maken ons tegenwoordig allemaal tot zelfpeilers. Dag Maurice! – jij kan met pensioen. Hé, GroenLinks geeft geen blieb meer op mijn stemschermpje. Stemwijzer zegt dat Wouter mijn beste vriendje is. Maar kieskompas weet het beter. Mijn kompasnaald wijst klip en klaar, helder en duidelijk, naar de Partij voor de Dieren.

Ik weet niet zoveel van die partij. Maar ik weet wel dat het Dier symbool staat voor alle wezens en zijnswijzen die lijden onder de levensstijl van ons, zogeheten homo sapiens. Die levensstijl is, inderdaad, ver beneden ieder peil. En is niet, zoals Jean Baudrillard al zei, de terrorist waarvoor wij zo bang zijn eigenlijk alleen degene die de tikkende tijdbom van onze eigen levensstijl voortijdig tot ontploffing brengt? Tijd voor een stem op het dier.

Ook weet ik dat wij allemaal over zo’n vijftig jaar sterk zullen stijgen in een ander, onnoemelijk veel belangrijker peiling: die van het Nieuw Amsterdams Peil. Als het waterpeil gaat stijgen tot meer dan anderhalve meter boven NAP, verandert tweederde van Nederland in Waterland. Blub blub. Einde verhaal. Klip en klaar. Het water staat ons tot de lippen. Dat zeggen de peilingen – en nu is het wel echt. Petje af voor de politicus die dat tot prioriteit nummer één wil maken.




Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 16 november 2006


U kunt ook: