Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 

Ménage à trois


Gijs van Oenen

 


In mijn vorige column deed ik een voorspelling: de Amsterdamse gezagsdragers zouden hun nieuwjaarstoespraken weer aangrijpen om hun onderdanen te kapittelen over hun misdragingen ter fietse. Burgers zonder achterlicht zouden eens te meer aan de schandpaal worden genageld. Hebben de plaatselijke equivalenten van Dickerdack, Bulle Bas en Dorknoper deze voorspelling inderdaad waargemaakt?

Burgemeester Cohen moet ik deze keer vrijpleiten. In zijn speech prijst hij vooral burgerinitiatieven aan die het straatfatsoen bevorderen. Zoals in de Indische buurt, waar men T-shirts met het opschrift Hallo Buuf schijnt uit te delen. Maar misschien heeft men in het Amsterdamse een heimelijke taakverdeling afgesproken omtrent het fietsgebeuren. Want de beide andere hoeders van gemeentefatsoen die ik vorige keer noemde, kwamen met hele bijzondere nieuwjaarsverrassingen uit de bus.

Om niet te zeggen bizarre, zoals politiebaas Kuiper. Al langer beoefent zijn korps het ‘tegenhouden’ van misdaad. Dat wil zeggen, of een maatregel werkt vindt men belangrijker dan de vraag naar de rechtmatigheid ervan. In een kerstinterview met NRC Handelsblad onthult Kuiper zijn nieuwste politionele strategie, onder de kop: “Gordel om? Das recht? Jij mag Amsterdam in!” Even drie keer lezen. Nochtans, de korpschef wil echt dat iedereen netjes zijn haar kamt en zijn achterbak opruimt, alvorens in de hoofdstad belet te vragen. Via duizenden camera’s – let op, die hangen er al! – wil Kuiper ons in de smiezen houden: “Het is net als vissen, je gooit een net uit en kijkt wat je vangt.” Niet opsporen maar opvoeden, vat de krant dit samen. En dat moeten we letterlijk nemen: Kuiper blijkt zelfs van mening dat de houding van fietsers ‘erger aan het gezag van de overheid zaagt dan de georganiseerde misdaad.’ I shit you not.

De politie gaat dus ‘tegenhouden’ en ‘opvoeden’, maar, wie houdt de politie tegen? Dat vroeg ook wethouder Oudkerk zich af, der Dritte im Bunde. Deze dignitaris werd tegengehouden door een geuniformeerde onderdaan van voornoemde korpschef, omdat hij – jawel – zonder achterlicht fietste. Hij slikte de bekeuring, maar werd boos toen de diender hem belerend ging aanspreken op zijn vermeende voorbeeldfunctie. Oudkerk meende, terecht lijkt mij, dat de politie moet opsporen, niet opvoeden, preken of dassen. Even later werd hij alweer tegengehouden, nu door de gemeentelijke internetbeheerder en door nep-Mata Hari Heleen van Royen. Nu weet heel Nederland dat bij Oudkerk gordel en das niet helemaal recht zitten. Wat zal de hoofdcommissaris daarvan zeggen? Dat kan haast niet missen: Jij mag Amsterdam niet meer in!


 

Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 29 januari 2004


U kunt ook: