Erasmus Universiteit Rotterdam [ Erasmus University home page | Dept. of Philosophy home page ]
 
 
 

Het R-woord


Gijs van Oenen

 

“Respect!” Vogels van de meest diverse pluimage horen we het tegenwoordig vragen – of beter nog, eisen. Hoe meer er wordt gepraat over tolerantie, fatsoen, omgangsvormen en ‘verantwoordelijkheid nemen’, hoe vaker het ‘R-woord’ valt. Afhankelijk van klassieke factoren als leeftijd, klasse en etniciteit wordt de aanvoeging ook wel uitgebreid tot “Respect man!”. Dat klinkt dan vaak eerder als een bedreiging, dan als uiting van verdraagzaamheid of waardering.

We leven tegenwoordig namelijk in een kort aangebonden samenleving. We zijn – volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau – tevreden over onszelf, maar ontevreden over de samenleving en de politiek. De irritante uitingen van anderen moeten door overheid, justitie en politie worden beteugeld, maar naar ons harde oordeel slagen deze instanties daar maar bijzonder matig in. Voor onze eigen irritante uitingen daarentegen eisen wij “respect”. En we voelen ons grootmoedig wanneer we eens voor een irritante ander “respect” opbrengen. Dat betekent tegenwoordig eigenlijk zoiets als: “Best wel goed van mij, dat ik me inhoud en niet zo’n lul als jij meteen op je bek sla.”

<>Ook rondom het 25-jarig jubileum van de koningin passeerden weer veel uitingen van respect. Zo trad in het televisie-programma Rondom Tien de royalty-fotograaf Dennis van Tellingen op, een grootmeester in het genre van irriteren en geïrriteerd raken. Hij had, zo vertelde hij, prins Bernhard ooit in een onflatteuze pose gefotografeerd tijdens diens welverdiende vakantie. De prins had deze journalistieke prestatie beloond met een bijzonder gebaar: hij stak wijs- én middelvinger tezamen op, richting fotograaf. Dat deed hij wel vaker, bij zulke ontmoetingen. Koninklijke lijfwachten hadden de fotograaf de betekenis van deze geste duidelijk gemaakt: uitgestoken wijsvinger als teken van respect, zo van ‘je hebt me toch maar weer gevonden’, echter met de opgestoken middelvinger erbij ten teken van ‘fuck you!’.
<>
<> Een generatie terug had cabaretier des vaderlands Wim Kan een grappig liedje over het Oranje-gevoel van de gemiddelde Nederlander op Koninginnedag: “Ik vertolk, ik vertolk de gevoelens van het volk, met mijn vlaggetje, mijn hoedje en mijn toeter.” Prins Bernhard mag – postuum – gelden als zijn opvolger. Hoe kun je nog mooier de gevoelens van het volk vertolken dan door de combinatie van geheven wijs- en middelvinger? Gezamenlijk vervangen ze de vroegere symbolen van de Nederlandse natie, het V-teken van de bevrijding en het opgeheven vingertje van het fatsoen. “Respect!” en “fuck you!” gaan naadloos samen en wijzen in dezelfde richting. Het lijkt me een vingerwijzing voor de toekomst.

 

 

Deze tekst verscheen als column in Erasmus Magazine van 19 mei 2005


U kunt ook: