Maarten Berg en Ruut Veenhoven
Ethiek en Maatschappij, 2009, 12: 49-69, ISSN 1373-0975
Samenvatting
Dit artikel behandelt drie vragen over de relatie tussen geloof en geluk in landen: 1) Zijn mensen gelukkiger in landen waar geloof een grote rol speelt? 2) Maakt de aard van het geloof daarbij uit? 3) Doet diversiteit in geloof afbreuk aan het geluk?
Deze vragen worden beantwoord aan de hand van vergelijkende analyse van 142 hedendaagse landen. De mate van geloof in landen wordt gemeten met een enquêtevraag naar het belang dat men hecht aan God. De aard van geloof en de diversiteit van geloof worden gemeten aan de hand van percentages van de bevolking dat zich tot een bepaalde geloofsgemeenschap rekent. Geluk wordt gemeten met enquêtevragen naar ‘overkoepelend geluk’, stemmingsniveau en tevredenheid met het leven. Analyse van deze gegevens leert het volgende:
Deze uitkomsten sluiten aan bij eerder onderzoek waaruit blijkt dat mensen beter gedijen in de moderne maatschappij dan in landen die nog dichter bij de traditionele agrarische samenleving staan. In die context kan geloof worden gezien als een bijverschijnsel van een minder leefbare maatschappijvorm, waarbinnen het mogelijk een positieve functie vervult. Geloof kan echter ook een factor zijn die dit soort samenlevingen in stand houdt.
Trefwoorden: Kwaliteit van leven, geluk, religie, multiculturele samenleving, cultuurrelativisme